Cheat sheet met afmetingen voor social media content - Chent Creative

Cheat sheet voor social media afbeeldingen, video’s en advertenties

Wat zijn de afmetingen van de afbeeldingen van een LinkedIn advertentie? Hoe zat het ook alweer met de afmetingen van Instagram video’s? Dit zijn vraagstukken waar iedere social marketeer regelmatig tegenaan loopt. 

Dat is niet zo gek. Bedrijven snappen het belang van sociale media als onderdeel van de online marketing strategie. Social media content is in staat om het organische bereik van je onderneming te vergroten, potentiële klanten naar je website te leiden en maakt het mogelijk om klanten om te toveren naar fans.

Op deze pagina vind je een overzicht van alle afmetingen van video’s en afbeeldingen voor posts en advertenties op Facebook, Instagram, LinkedIn, Snapchat, Twitter, YouTube, Pinterest en TikTok. Altijd social media content paraat op het juiste formaat!

Direct naar het juiste formaat van:

Facebook

Facebook formaat afbeeldingen

Ondanks de dalende populariteit van Facebook is het platform nog steeds het populairste sociale medium wereldwijd. Ook in Nederland is dit nog te merken, volgens Marketingfacts kende Facebook in 2020 10,4 Nederlandse miljoen gebruikers, meer dan de 10,1 van 2019. 

Qua content zijn er veel verschillende opties voor Facebook. Een compleet overzicht van de aanbevolen grootte van afbeeldingen voor Facebook is hieronder weergegeven.

Overzicht formaat afbeeldingen Facebook

Overzicht formaat video’s Facebook

Overzicht formaat advertenties Facebook

Instagram

Instagram formaat afbeeldingen

Op het eerste gezicht spreken de afmetingen van afbeeldingen voor Instagram voor zich. Het platform staat immers bekend om de vierkante foto’s. Voor 2015 was het zelfs niet mogelijk om foto’s van ander formaat dan vierkant te uploaden. Met de overname van het sociale medium door Facebook zijn ook een hoop nieuwe mogelijkheden verschenen. Zo kunnen Instagram-gebruikers nu naast foto’s ook Stories, Reels en IGTV video’s plaatsen. Hieronder staan de gewenste afmetingen voor content op Instagram.

Overzicht formaat afbeeldingen Instagram

Overzicht formaat video’s Instagram

Overzicht formaat advertenties Instagram

LinkedIn

LinkedIn formaat afbeeldingen

Hét zakelijke social medium platform wordt in Nederland door professionals goed gebruikt. Na Facebook en Instagram is het volgens Marketingfacts het meest gebruikte medium van Nederland. Bijna 5 miljoen Nederlanders hebben een LinkedIn account.

Gezien het zakelijke karakter van het platform liggen de kansen voor acquisitie en conversie via social media voor het oprapen, mits je content goed aansluit bij de doelgroep. Stap 1 voor aantrekkelijke content voor LinkedIn is het hebben van de juiste formaten afbeeldingen. Hieronder vindt je een overzicht van de ideale afmetingen van afbeeldingen, video’s en advertenties op LinkedIn. 

Tip voor omslagfoto’s: deze afbeeldingen worden anders weergegeven op desktop en mobiele versies van LinkedIn. Check dus direct na plaatsing hoe je coverfoto eruit ziet op beide weergaven.

Overzicht formaat zakelijke pagina

Overzicht formaat persoonlijke pagina

Overzicht formaat LinkedIn advertenties

Snapchat

Snapchat formaat afbeeldingen

Snapchat blijft, ondanks de stijgende populariteit van TikTok, hét social media platform voor jongeren. Gebruikers van de app sturen korte video’s en afbeeldingen naar andere gebruikers, groepen en in hun verhaal. De laatste functie sloeg zo goed aan, dat praktisch ieder social media platform ook met verhalen aan de slag ging.

Wellicht dat TikTok de komende tijd in staat is om Snapchat helemaal van de troon te stoten. De populariteit van de Chinese app wijst er wel op. Desondanks is snapchat volgens Marketingfacts ongeveer even populair onder 15-19 jarige als Instagram en YouTube.

De geschikte formaten voor afbeeldingen en berichten op Snapchat vind je in het overzicht hieronder.

Overzicht formaat advertenties Snapchat

Twitter

Twitter formaat afbeeldingen

De userbase van Twitter is na enkele jaren aan stevige daling gestabiliseerd op ongeveer 2,5 miljoen gebruikers. De gemiddelde Nederlandse twitteraar is over het algemeen jonger en hoger opgeleid dan de gemiddelde Nederlander. Maar, hoe vang je de aandacht van deze 2,5 miljoen mensen? De feed van de gemiddelde gebruiker van het platform wordt overspoeld met talloze korte berichten. Het is dus belangrijk om op te vallen. 

Hieronder staat een overzicht van de formaten van afbeeldingen, profielfoto’s, omslagfoto’s, video’s en advertenties voor Twitter.

Overzicht formaat afbeeldingen Twitter

Overzicht formaat afbeeldingen advertenties Twitter

YouTube

YouTube formaat afbeeldingen

Na Facebook en WhatsApp is YouTube veruit het meest gebruikte social media platform in Nederland. Maandelijks weten zo’n 9,1 miljoen Nederlanders het platform te vinden. Professionele partijen zien het belang in van goede zichtbaarheid op YouTube. Steeds meer traditionele media (Libelle, Voetbal International) zetten flink in op YouTube.

Ook zonder groot marketingbudget kan je met het onderstaande overzicht zelf aan de slag met video’s en advertenties op YouTube.

Overzicht formaat afbeeldingen en video’s YouTube

Overzicht formaat advertenties YouTube

Pinterest 

Pinterest formaat afbeeldingen

Volgens Marketingfacts gebruiken bijna 4 miljoen Nederlanders Pinterest. Voor SEO-specialisten is Pinterest een interessant medium. Gebruikers worden namelijk eenvoudig doorverwezen vanuit de app naar een website. Iets wat bij andere sociale media niet zo snel gebeurt. 

Hieronder vind je een overzicht van de aanbevolen afmetingen van pins, afbeeldingen, video’s en advertenties voor Pinterest.

Overzicht formaat afbeeldingen en video’s Pinterest

Overzicht formaat afbeeldingen voor advertenties Pinterest

TikTok

TikTok formaat afbeeldingen

De jongere doelgroep bereik je via TikTok. De organische groei van berichten op dit platform moet niet onderschat worden. Onder jongeren is TikTok populairder dan Facebook, wat overigens net zo veel zegt over Facebook als over TikTok zelf. Naar verwachting weten de komende jaren steeds meer mensen TikTok te vinden. 

Overzicht formaat en lengte video’s TikTok

Overzicht formaat en lengte video’s advertenties TikTok

Written by Vincent van Brakel Geschreven door25th of maart 2021 13:17:58

Als SEO specialist help ik ondernemers met het verbeteren van de online vindbaarheid van hun bedrijf. Dit doe ik in de breedste zin van het woord, van SEO tot Socials en van advertenties tot Google Mijn Bedrijf. Neem gerust contact op om vrijblijvend meer te weten te komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door het bezoeken van de website, ga je akkoord met onze cookie terms en privacy policy. Accept