Waarom WordPress, thema’s en plugins geüpdatet houden? - Chent Creative

Waarom WordPress, thema’s en plugins geüpdatet houden?

WordPress plugins, hate it or love it. Voor de liefhebbers maakt de grote variëteit aan plugins en thema’s maakt WordPress zo ongelofelijk flexibel. Noem een functionaliteit voor je website of webshop en er bestaat wel een (gratis) plugin voor. Zonder al te veel custom code kun je zo toffe mogelijkheden integreren in je website. 

Het nadeel van deze plugins is, naast het feit dat ze de website langzamer maken, dat ze ook onderhoud vereisen. Regelmatig krijg je meldingen vanuit je WordPress dashboard dat plugins, thema’s of zelfs WordPress zelf een update nodig heeft. 

Iedere WordPress developer zal je vertellen dat je je plugins up to date moet houden. Maar, waarom moet je dit eigenlijk doen? Wat is het risico van het niet updaten van je WordPress plugins? 

Waarom WordPress plugins en thema’s updaten

Er zijn meerdere redenen voor de ontwikkelaars van plugins om updates uit te brengen. Denk bijvoorbeeld aan:

Het WordPress update icoon vertelt je niet om wat voor soort update het gaat. Dit betekent dat je niet weet of plugin of thema na de update nog steeds compatibel is met de rest van je website. 

Het risico van het argeloos updaten van thema’s, plugins en WordPress zelf is het verliezen van functionaliteiten, vormgeving of het compleet breken van je website. Eigenaren van een WordPress website zitten dus met een dilemma. Aan de ene kant moet een website geüpdatet zijn om beveiligingsrisico’s te verminderen, aan de andere kant kunnen websites ervoor zorgen dat de site breekt. 

Goed nieuws, je bent niet de enige met dit probleem. Hieronder worden drie manieren beschreven om je WordPress website zonder risico te updaten.

Veilig WordPress, thema’s en plugins updaten

Zoals vaker geldt voor oplossingen gerelateerd aan WordPress: er zijn meerdere oplossingen mogelijk. Wat ook niet nieuw is, is dat de oplossing voor het probleem bestaat in de vorm van een plugin. Hieronder worden verschillende mogelijkheden besproken voor het veilig updaten van je WordPress website. 

  1. Back-ups maken via Updraft of hostingprovider

Je website en plugins pas updaten als je een back-up gedraaid hebt is natuurlijk best practices. Gelukkig kunnen WordPress website beheerders zonder technische kennis ook eenvoudig hun website updaten. De gratis WordPress plugin Updraft geeft een hoop mogelijkheden. Zo kunnen gebruikers handmatig een website updaten, of dit automatisch regelmatig laten doen. Opslag van de back-ups kan op onder andere Google Drive en Dropbox, handig!

Maar, een extra plugin betekent ook een zwaardere website én meer updates. Veel hostingproviders bieden automatisch de mogelijkheid om een oudere versie van de website terug te zetten. Ook de websites die bij Chent Creative gehost worden, zijn standaard voorzien van deze mogelijkheden.

  1. Updates terugdraaien met WP Rollback

Regelmatig een back-up van je website draaien is natuurlijk handig. Maar, wat als je met één klik een update ongedaan kon maken? Dit is de mogelijkheid die de gratis plugin WP Rollback biedt. Na installatie van de plugin is het mogelijk om thema’s en plugins naar oudere versies terug te zetten. Super handig wat ons betreft!

WordPress up to date houden

Voor webmasters is het advies dus: houd je WordPress website up to date. De hierboven besproken manieren maken het leven van WordPress website eigenaren gemakkelijk. Geheel zorgeloos een website in de lucht hebben? Neem contact op met Chent Creative voor de mogelijkheden. 

Written by Vincent van Brakel Written on 15th of October 2021 09:40:00

Als SEO specialist help ik ondernemers met het verbeteren van de online vindbaarheid van hun bedrijf. Dit doe ik in de breedste zin van het woord, van SEO tot Socials en van advertenties tot Google Mijn Bedrijf. Neem gerust contact op om vrijblijvend meer te weten te komen.

By browsing the website, you are agreeing to our cookie terms and privacy policy. Accept